3 april 2024

Rondweg Arnemuiden

In het gebied ten zuiden van het Veerse Meer bestaan diverse verkeersknelpunten:

  • In Arnemuiden op de hoofdontsluiting via Nieuwlandseweg-Schuttershof 
  • In Lewedorp, met name op de route naar het Veerse Meer via de Nieuwe Kraaijertsedijk;
  • En bij Wolphaartsdijk op de route van Deltaweg naar Veerse Meer, Lepelstraat en Kwitsenburg.

Deze problemen op het gebied van bereikbaarheid en veiligheid nemen toe door de groei van het verkeer. Daarbovenop zorgen diverse (recreatieve) ontwikkelingen in het gebied, zowel bij Arnemuiden als bij Wolphaartsdijk, voor extra verkeer. Om de bereikbaarheid te verbeteren, moet het wegennet aangepast worden.

Drie oplossingen

Daarom hebben de gemeenten Middelburg, Goes en Borsele, Waterschap Scheldestromen en Provincie Zeeland de handen ineen geslagen om te zorgen voor een goede ontsluiting van het gebied Veerse Meer Zuid. Tijdens de verkenning zijn verschillende oplossingen onderzocht en beoordeeld. Hieruit zijn drie goede oplossingen naar voren gekomen. Maar deze oplossingen kennen echter qua voorbereiding, procedure en realisatie zeer lange doorlooptijden, zeker 15 à 20 jaar (en misschien nog langer). Bovendien zijn met deze varianten zeer hoge kosten gemoeid.

Snellere en goedkopere variant

Daarom is er een aanvullende verkenning uitgevoerd waarbij is onderzocht of er een variant is die enerzijds sneller realiseerbaar en minder duur is en anderzijds toch een voldoende toekomstbestendige oplossing biedt. Dat is variant A5, die in december 2023 in het bestuurlijk overleg van betrokken overheden bovendien als voorkeursvariant is bestempeld. Deze oplossing wordt nu verder uitgewerkt en in de maanden februari - juni 2024 in een vervolgproces besproken met alle belanghebbenden en betrokkenen (voor de andere drie varianten is dit al eerder gebeurd). In het najaar van 2024 is het dan aan de gemeenteraden van Middelburg, Borsele en Goes om een keuze te maken uit de vier oplossingsvarianten.

Drie fasen

De variant A5 bevat drie fasen:

  • Maatregelen bij Lewedorp
  • Maatregelen in de kern van Arnemuiden
  • Westelijke randweg Arnemuiden

Ga met ons in gesprek

De SGP in Middelburg wacht het proces verder af, en volgt dit met belangstelling. Gesprekken met belanghebbenden en omwonenden moeten nog gevoerd worden. Na dit proces zullen wij waarschijnlijk DV in september 2024 een keuze moeten maken. De SGP gaat graag met u het gesprek aan over deze plannen.

Variant A5