20 februari 2023

Wat doet een fractie-assistent?

Wat doet een fractie-assistent?

„Als fractie-assistent maak je van dichtbij mee wat er in de gemeente gebeurt. Je weet als een van de eersten wanneer er bouwplannen zijn in Middelburg of bepaalde werkzaamheden gaan gebeuren,” vertelt Marijn, in het dagelijks leven Finance Manager bij Symach.

Samen met Maurits en Adri ondersteunt hij als fractie-assistent de SGP-fractie in Middelburg. „We hebben allemaal onze eigen thema’s waar we ons in verdiepen. Ik richt me op onderwerpen rond financiën en een ander pakt weer dingen op die te maken hebben met ruimte, infrastructuur of maatschappelijke zaken.

Samen met één van de raadsleden wordt je aan een commissie gekoppeld die bij jouw thema’s past. Als we als fractie bij elkaar zitten brengen we elkaar weer op de hoogte van dingen die in onze commissies besproken zijn.”

„Als fractie-assistent pols je regelmatig even bij een raadslid: ‘Hé hoe sta jij hierin?’. Samen kom je dan tot nieuwe inzichten. We delen veel dingen met elkaar. En regelmatig gaan we de praktijk in. We leggen werkbezoeken af of gaan naar activiteiten die de gemeente heeft georganiseerd. In totaal steek je ongeveer zo’n 4 vaste avonden per maand in het fractiewerk en soms nog wat tijd tussendoor. De werkzaamheden als fractie-assistent zijn een mooie aanvulling op je dagelijkse werk.”