3 juli 2024

Terugblik 2023-2024

We staan nu precies 2 jaar na de gemeenteraadsverkiezingen en 2 jaar voor de nieuwe gemeenteraadsverkiezingen. We zijn de verkiezingen ingegaan met het thema: Een gezonde basis! Een Middelburg waar we God liefhebben boven alles en onze naaste als onszelf. Een Middelburg waar de Bijbelse normen en waarden centraal staan. Dat is de enige gezonde basis die er kan zijn.
 

Terugblik 2023-2024

Na acht jaar deel te hebben genomen aan de coalitie, werden we helaas twee jaargeleden uitgesloten om deel te nemen aan de coalitie. Ondanks dit zijn de onderlinge verhoudingen met de andere partijen in de gemeenteraad goed en lukt het ook om op een aantal terreinen goed samen te werken en te komen tot goede voorstellen voor de gemeente Middelburg.
Energietoeslag
Een mooi voorbeeld is de uitbreiding van de Energietoeslag. Op ons initiatief is de energietoeslag voor een grotere groep inwoners met een laag inkomen beschikbaar gesteld. Dit betekent dat meer werkenden met een laag inkomen in 2022 en 2023 recht hadden op deze toeslag.
Mantelzorgwaardering
Ook is op ons initiatief de mantelzorgwaardering verhoogd naar €150 per jaar. Deze verhoging is een blijk van waardering voor de onmisbare inzet van mantelzorgers in onze gemeenschap. Hun inzet is onbetaalbaar; elk jaar wordt in de gemeente Middelburg meer aan zorg en armoedebestrijding gedaan door mantelzorgers dan wat de gemeente zelf kan realiseren.
Jeugdzorg en relaties
Net als elke andere gemeentes hebben wij te maken met een overbelaste jeugdzorg. Ongeveer 8-9% van alle jongeren tot 23 jaar krijgt jeugdzorg. Daarnaast zien we dat het huwelijk steeds meer onder druk staat. Echtscheidingen zijn al tientallen jaren hoog en stellen die ongehuwd samenwonen gaan nog vaker uit elkaar dan getrouwde stellen. Onderzoek toont aan dat kinderen van gescheiden ouders oververtegenwoordigd zijn in alle vormen van jeugdzorg. Dit onderstreept het belang van het klassieke stabiele gezin als pijler van de maatschappij. Daarom hebben we in Middelburg
aandacht gevraagd voor meer positieve erkenning van het gezin en het college gevraagd dit te stimuleren, bijvoorbeeld door een relatieloket. Het college heeft aangegeven hiermee aan de slag te willen gaan.
 
''Juist nu, nu de samenleving steeds meer seculariseert en gebrokenheid zo zichtbaar is, is er behoefte aan dit getuigenis.''
Secularisering

Ondanks goede samenwerking moeten we helaas constateren dat Gods geboden de afgelopen twee jaar in Middelburg steeds minder richting geven aan het gemeentebestuur. Nederland seculariseert en christelijke waarden verliezen invloed. Kerken zien hun ledentallen dalen en christelijke feestdagen en zondagsrust verliezen aan betekenis. In Middelburg mogen winkels nu elke zondag open en wordt het evenementenbeleid verruimd. Het verlies van zondagsrust is een symptoom van deze ontwikkeling.

Behoefte aan getuigenis
Deze ontwikkelingen stemmen ons verdrietig en eerlijk gezegd vraag ik me op die momenten soms af wat voor nut het heeft om als SGP in de gemeenteraad
te zitten. Tegelijkertijd mogen u en ik op deze momenten niet moedeloos zijn, wetende dat er een Naam is gegeven boven alle namen, ver boven alle macht en overheid. Als inwoners en vreemdelingen op deze aarde hebben wij de opdracht om te getuigen van deze ene Naam, een lichtend licht en een zoutend zout te zijn. Juist nu, nu de samenleving steeds meer seculariseert en gebrokenheid zo zichtbaar is, is er behoefte aan dit getuigenis.
Afhankelijkheid
Het persoonlijke getuigenis van christenen in de eerste eeuwen van het christendom was een krachtig middel voor de uitbreiding van Gods gemeente. Laat dit voor mij in de gemeenteraad en voor u in uw werk of taak een voorbeeld zijn, wetende dat we dit getuigenis alleen kunnen geven in
afhankelijkheid van Hem, in een afzien van onszelf, een biddend leven om leiding en wijsheid en leiding door Zijn Woord.
Jonathan Schroevers - namens de fractie