18 december 2021

SGP en de kades in Middelburg

Vele kades, gebouwen en bruggen in Middelburg zijn oud en hebben nodig onderhoud nodig. De SGP in Middelburg vraagt hier al jaren aandacht voor. De SGP vindt het noodzakelijk dat wij hier plannen voor ontwikkelen en hiervoor het benodigde budget voor reserveren. Daarnaast is het noodzakelijk dat wij niet afwachten totdat er gaten in de kades ontstaan en daarna pas over gaan tot onderhoud. Of dat we ons prachtige stadhuis in Middelburg laten verwaarlozen, zodat er van alles naar beneden valt.

De SGP Middelburg heeft in de raadsvergadering een motie ingediend die het college oproept om inspectie- en onderhoudsplannen te ontwikkelingen die gericht zijn op het voorkomen van problemen bij de kades en gebouwen. Daarnaast moet er ook een investeringsplan gemaakt worden om te voorkomen dat er in de toekomst dergelijke problemen ontstaan. Vooral nu er een voorzichtig financieel herstel is, is het noodzakelijk dat we de benodigde financiële middelen reserveren voor de toekomst.

Daarnaast hebben we als gemeente ook een opgave ten aanzien van de uitdaging van klimaatbestendigheid en verduurzaming. Gebouwen kunnen we direct duurzaam aanpakken. Bij herstel van kades moeten we direct zodanig aanpakken dat bij hevige neerslag het water snel afgevoerd kan worden. De motie van de SGP is met grote meerderheid aangenomen.

In die optiek kan de gemeente Middelburg nog veel leren van de mier. In Spreuken 6 kunnen we hiervan lezen:

Ga tot de mier, gij luiaard, zie haar wegen en word wijs. Dewelke, geen overste, ambtman, noch heerser hebbende, haar brood bereidt in den zomer, haar spijze vergadert in den oogst. 

C.J. de Voogd