12 november 2021

Algemene Beschouwingen SGP Middelburg



Tijdens de jaarlijkse begrotingsvergadering in november mochten we onze algemene beschouwingen weer uitspreken, u kunt hieronder lezen.

Het Beste geneesmiddel…

Voorzitter, het was in het jaar 1446 voor Christus toen een grote groep mensen een reis ondernam van Egypte naar Palestina, ofwel het huidige Israël. Een reis die uiteindelijk wel 40 jaar duurde. Een hele onderneming, zeker als je niet precies weet wat je gaat tegenkomen onderweg en niet alles is te voorzien…

Zo is ook het nieuwe politieke jaar en de politieke perioden vol van onvoorziene zaken die we niet weten. Toch zijn er zaken die we menselijkerwijs wel kunnen verwachten, zoals bijvoorbeeld onderhoudskosten aan onze gebouwen en kades. De SGP vindt het belangrijk dat we rekening houden met de kosten die zeker komen gaan. In dat kader ook de komende kosten die gemaakt gaan worden voor de verkeersproblematiek in Arnemuiden. We hebben daar een amendement voor ingediend.

Ja, voorzitter, als je op reis gaat moet je overal aan denken, toch zeker aan de meest belangrijke levensbehoeften, zoals kleding , voedsel e.d. En voor een paar dagen of weken lukt dat wel, maar als je voor langere tijd op reis gaat is dat niet eenvoudig, zeker niet als je door een woestijngebied moet reizen.

Dat geldt ook voor onze reis, die wij maken. Op onze levensreis is kleding, voedsel, een dak boven ons hoofd ook heel belangrijk. Wij hebben de woningmarkt afspraken; het heeft wat moeite gekost, maar het is belangrijk voor Middelburg dat we kunnen blijven bouwen, zeker voor onze eigen inwoners. De SGP vind het belangrijk dat er voldoende doorstroming is en daardoor ook voldoende mogelijkheden zijn voor de starters op de woningmarkt. Wij willen het college oproepen daar oog voor te blijven houden!

Voorzitter, op zo’n reis van 40 jaar heb je ook van tijd tot tijd rust nodig, om even op krachten te komen. Want zo rond 1446 voor Christus hadden ze veel minder vervoersmiddelen en dus werd de reis veelal lopend afgelegd. Daarom was het ook goed toeven toen ze daar een plekje in de woestijn vonden met 12 waterfonteinen en 70 palmbomen, Elim noemde ze die plaats. Het was zelfs zo dat ze na 6 dagen reizen, 1 dat rust namen. Want, ja, anders hou je het niet vol…

Ook in onze tijd is dat belangrijk; een moment van rust. Nee, niet alleen voor SGP’ers, maar voor alle inwoners van onze gemeente. Het is niet voor niets dat er zoveel onrust is onder ons. 5 maal benoemd u in de programmabegroting ‘Maatschappelijke onrust’. U weet ook de directe oorzaak te benoemen en de oplossingen ziet u in een calamiteitenplan of in integrale proces coördinatie. En zeker, het is allemaal nodig en goed bedoeld, maar u vergeet de oorzaak aan te wijzen; de oorzaak van heel veel onrust is o.a. terug te herleiden naar de ontwrichting in de gezinnen, de hoekstenen van de samenleving. De SGP roept het college op tot meer investeren in de stabiliteit van de opvoeding en de gezinnen, en niet het promoten van echtscheidingen door het toelaten van vreemdgaan reclames e.d. Dweilen met de kraan open noemen we dat! Creëer rust in de samenleving door een dag van rust, een dag van bezinning, een dag van het gezin. Stimuleer de plaatsen te bezoeken waar Rust gevonden kan worden.

Die groep mensen in de woestijn maakte ook wel bijzonder wonderlijke dingen mee. U begrijpt in de woestijn zijn geen bakkers en slagers. En toch werden deze mensen voorzien van gezond voedsel. Weet u wat er gebeurde? Op een gegeven moment was het brood en vlees op en ja, hoe moest dat nu? Toen gingen die mensen hun klacht bekend maken bij hun leider, en hun leider bad tot zijn God. En die God zorgde ervoor dat er ’s morgens brood was en ’s avonds vlees. Een bijzondere ervaring voor die mensen in de woestijn.

Zo vindt de SGP het ook heel belangrijk dat er gezond voedsel is voor alle mensen, zeker voor de Jeugd, de schoolkinderen. De SGP vindt het belangrijk dat elke leerling in Middelburg elke morgen een gezond ontbijt krijgt, elke morgen met een gezonde bodem in de maag naar school en een gezonde versnapering heeft voor tussendoor en ook de mogelijkheid heeft om gezond water te tappen thuis en op school. De SGP zal het college dan ook verzoeken middels een motie om in beeld te brengen bij welke Middelburgse leerlingen dat niet zo is en vragen op welke wijze we dat, indien nodig, kunnen verbeteren en welke kosten daar mee gemoeid zijn.

Voorzitter, op de reis van die groep mensen, die vanuit Egypte vertrok naar Palestina, gebeurden ook wel vervelende dingen. Één wil ik er noemen. Op een gegeven moment ontstond er onrust, er ontstond opstand tegen het hoogste gezag. Opstand tegen de leider van deze groep. Dat kwam omdat ze ontevreden waren over zijn leiding. Tja, en dat kwam ze duur te staan, want voordat ze er erg in hadden krioelden het rondom hen van vurige slangen, slangen die als ze beten de dood veroorzaakten. Het was de straf voor hun ontevredenheid, de straf van hun opstand tegen het hoogste gezag.

Wat een ernstige ziekte betekent, voorzitter, dat weten wij ook. Corona heeft een grote impact op ons en ons leven gehad en nog. Sommigen waren ernstig ziek, sommigen stierven, misschien ook wel geliefden van ons. Als dat zo was en is wensen we u daar veel sterkte mee. En wat ontevredenheid, onrust en opstand is merken we in deze tijd ook heel goed. De overheid kan momenteel niets goeds doen. Toch heb ik een vraag bij al die onrust, bij deze ziekte. Heeft u ook al eens nagedacht wat het doel van deze onrustige, zorgvolle tijd is?

De Bijbel geeft hierbij het volgende antwoord: die gezond zijn hebben de medicijnmeester niet van node, maar die ziek zijn. En nu is er Één grote Medicijnmeester, de Heere Jezus Christus. Hij verlost van alle kwalen, Hij verlost van alle onrust en ziekten in dit leven, ja hij verlost van het grootste kwaad, dat als u hem niet wilt zoeken, u te wachten staat aan het einde van het leven, de eeuwige dood. Daar wil Hij u van verlossen. Daarom wil ik u toeroepen om te zoeken naar Hem. U zegt, waar kan ik hem dan vinden? In de Bijbel en in de kerken die nog elke rustdag open mogen.

De Bijbel, Gods Woord zegt: Zoekt en gij zult vinden!

Ik dank u voor uw aandacht.